60 nye lærlinger er rekord

Industrien i Gjøvik-regionene setter rekord i inntak av lærlinger. 60 har fått plass av i alt 80 til 90 søkere. Raufoss industrien tar inn de aller fleste.
Publisert: | Sist endret:

Artikkel fra Oppland Arbeiderblad. Journalist: Bjørn Erik Berntsen.

Fagkonsulent Asgeir Brennengen ved Opplæringskontoret for industrifag på Raufoss sier fjorårets rekord på 55 lærlinger er passert. De fleste kommer fra Oppland og Hedmark, i motsetning i fjor hvor det var overvekt av vestlendinger.

Raufoss i tet

Opplæringen foregår stort sett over to år. Med 60 i år og 55 i fjor er det enkle regnestykket 115 lærlinger fordel blant medlemsbedriftene i Gjøvik, Land og Toten (GLT-regionen).

Kontoret for industrifag ligger i den tidligere administrasjonsbygningen på Raufoss (bygning 1). Det er ikke så merkelig da 85 av de nevnte 115 er lærlinger i Raufoss industripark, med unntak av noen hos Steertec i Prøvenfeltet og Intek Engineering AS på Sagvoll.

Nammo Raufoss AS har 20 lærlinger. Selskapet har desidert flest blant medlemsbedriftene. Både på Dokka, Gjøvik og på Toten har flere industribedrifter lærekontrakter i yrkesfag.

– De store Gjøvik-bedriftene har også tatt inn lærlinger, det samme er tilfelle på Toten. Mustad Wire AS i Hunndalen (trådtrekkeriet) er ny i år med en lærling, opplyser Brennengen.

Under press

Rekorden på 60 lærlinger blir ikke slått neste år eller i 2019. Fagkonsulenten på Raufoss sier de sliter med tilgangen på ungdom til opplæring.

– Vi har et genialt opplegg for opplæring i yrkesfag. Det forutsetter god tilgang av elever til teknisk, industriell produksjon (TIP) i videregående skole. Det ser ikke lyst ut for de kommende årene. Vi er for eksempel avhengig av to andre års klasser på Raufoss videregående. Av 26 elever i det andre året på Raufoss videregående ble 23 lærlinger i våre medlemsbedrifter. Elevtilgangen til yrkesfag i skolen er noe vi sliter med. Blir det færre klasser får det konsekvenser. Vi ser ikke for oss nye rekorder i antall lærlinger nå som rekrutteringen i skolefaget er under press, avslutter Asgeir Brennengen.