Det hotteste innen industri

Additive manufacturing eller 3D-printing. Det er det hotteste innen industri. På Raufoss har de nå gått sammen om å investere i dette maskinvidunderet.
Publisert: | Sist endret:

Artikkel fra Oppland Arbeiderblad 15. juni.
Journalist: John Berget


– Additive Manufacturing, populært kalt 3D-printing, er uten tvil noe av det mest spennende i industrien i verden i dag. Mange mener det er starten på en ny industriell revolusjon. Og vi har alle forutsetninger for å være i tet både nasjonalt og internasjonalt – og nå setter vi fart, sier Lars Rognås i fadderselskapet, Total Innovation på Raufoss.

Åpnet tirsdag

Nordic Additive Manufacturing AS inviterte til offisiell «åpning» av sine nye vidundermaskin tirsdag. Ordfører i Vestre Toten, Leif Waarum fikk æren av å trykke på startknappen på den tyskproduserte 3D-maskinen.

Ti selskap har gått sammen om å investere i det som omtales som verdens mest avanserte utstyr fra Trumpf i Tyskland. Maskinen er svært fleksibel og kan bygge med mange typer metall.

Bygger lag for lag

Det som skjer, svært forenklet fortalt, er at avanserte digitale geometrier eller tegninger av maskindeler overføres fra PC-en til en "printer". Printeren bygger maskindelen av metallspon lag for lag til ferdig produkt. Mange typer metaller kan brukes, hver for seg eller i kombinasjoner.

– Additive manufacturing (3D-printing) gir helt nye muligheter for utforming av komponenter, man kan lage ting som ikke er mulig med tradisjonelle metoder. Spesielt viktig er muligheten til å lage hule komponenter samt f.eks. prototyper og små antall uten å måtte investere i verktøy. Et eksempel er reservedelsproduksjon – der man kan ha med utstyret ut i felt, og printe ut akkurat den delen mann trenger der og da, sier Rognås.

Endret navn til Nordic

Selskapet ble stiftet i 2015 og ble finansiert opp med en emisjon i 2016. I utgangspunktet het selskapet Norwegian Additive Manufacturing, men Norwegian er nå endret til Nordic.

– Dette er vi gjort fordi selskapet har store ambisjoner og vil heve blikket ut over Norges grenser, sa ordfører Leif Waarum.

Selskapsnavnet forkortes til NAM.

Skal bli best

Både SINTEF-konsernet og Raufossmiljøet har forsket på additive manufacturing over lengre tid.

– NAM, industri og forskningsmiljøet på Raufoss og NTNU på Gjøvik skal sammen bidra til at vi blir et kraftsentrum for å bygge opp denne additive manufacturing-bransjen ikke bare i Norge, men også i Norden, sa styreleder Tor Henning Molstad.

Flere av partene trakk fram eierkonstellasjonen som viktig. Her har mange små og store selskap gått sammen.

Butikk

– Nå skal det bli butikk, sier Rognås som allerede har flere kunder som venter på oppstart av maskinen.

Rognås ser for seg en rekke slike maskiner på Raufoss i årene som kommer.

– Dette er bare starten – vi skal bli 3D-printing hovedstaden i Norge og sikre en global posisjon, sier han.

Innovasjon Norge og omstillingsprogrammet i Vestre Toten har bidratt med viktig støtte. Ole Homb er leid inn som daglig leder i en oppstartsfase gjennom Total Innovation.