Knallstart for Tokvam as

"All time high” i januar. - Vi har solgt 100% mer enn budsjettert. Den tradisjonsrike familiebedriften, som feirer 60-årsjubileum i 2018, har travle dager.
Publisert: | Sist endret:
Kubist-prisen 2018: Finn Kristian Tokvam og Jarppi Lokheim Haag viser stolt fram Kubist-prisen
Kubist-prisen 2018: Finn Kristian Tokvam og Jarppi Lokheim Haag viser stolt fram Kubist-prisen

Mens snøen laver ned i nærmest ubegrensede mengder øker omsetningen proporsjonalt med snødybden hos snøredskapsprodusenten på Reinsvoll.

- Vi opplever en utrolig etterspørsel om dagen. Det har, til tross for en betydelig lagerbeholdning fra et snøfattig 2017, betydd meget høy aktivitet og mye overtid i januar for å dekke behovet i markedet, fortsetter en strålende fornøyd Finn Kristian Tokvam når TotAl-gruppen besøker medlemsbedriften.

Hos Tokvam as er det mye å glede seg over. Under Innlandets  Industrikonferanse på Toten Hotell for kort tid siden ble bedriften også hedret med ”Kubist-prisen”. En pris som høyer hengt innen det høyteknologiske næringslivet i industrikommunen Vestre Toten.

Familiebedriften har bygget seg langsomt opp siden 1958. Det var bestefar til dagens daglige leder, Kristian som dro i gang eventyret. Senere overtok far Edvard. Gjennom de foregående 45 år var det bygget et meget sterkt fundament både økonomisk og i en sterk kultur da Finn Kristian tok over  som daglig leder i 2004.

Bedriften har på de siste femten årene sjudoblet omsetningen. Med sine 33 ansatte nådde Tokvam as i 2016 en omsetning på snaue 75 millioner. Med et resultat på 12 % er det ingen tvil om at Finn Kristian med sitt team har klart å utvikle bedriften videre på en fantastisk måte. 

- Vårt mål er at 20 % av omsetningen skal komme fra produkter lansert siste 4 år. Vi investerer derfor årlig inntil 10% av omsetningen på produktutvikling. Vi har ekstremt fokus på fornying av produktporteføljen for å sikre vekst og lønnsomhet. På den måten ønsker vi å styrke vår posisjon, sier Finn Kristian.

I dag er det norske markedet det desidert største og viktigste for Tokvam as. Men også Sverige er et interessant marked, mens Canada og USA også finner interesse for bedriftens produkter.

- Målsettingen er eksportandel på minimum 30% innen de neste fem årene, på litt lengre sikt 50-60%. I tillegg jobber vi hardt med å komme opp med attraktive produkter for sommermarkedet. Vi får neppe oppleve slike vintre hvert år framover, sier Finn Kristian bestemt.

- Hva er hemmeligheten bak den fine utviklingen i bedriften?

- Litt flaks og litt dyktighet og mye hard jobbing. Først og fremst at vi har maktet å rekruttere dyktige folk. Folk som har kompetanse, som jobber godt sammen og klarer å holde en uformell og hyggelig tone. Uten godt miljø og medarbeidere som drar i samme enden av tauet, er det vanskelig å lykkes, sier en fornøyd daglig leder.

Finn Kristian legger heller ikke skjul på at de som medlem av TotAl-gruppen og nærhet til det høyteknologiske miljøet i Raufoss Industripark har hatt en sterk symbolverdi for bedriften i tiden som har gått. Jeg tror dette miljøet vil være langt viktigere for oss i fremtiden da Tokvam har nådd en størrelse og kompleksitet som i større grad stiller krav til mer kompetanse som vi ikke selv vil eller kan besitte.

- Vi må bli enda flinkere til å dra nytte av den kompetansen som finnes i TotAl-gruppen og i industrimiljøet i nabolaget. I et miljø hvor man server internasjonal bilindustri er det mulig å løse de mest utfordrende oppgaver, sier Finn Kristian.