Nå starter jakten på Gjøviks IKT-smartinger

Risikovillige investorer og nasjonale IT-topper stiller opp for å bidra til nye IKT-bedrifter og -arbeidsplasser i Gjøvik.
Publisert: | Sist endret:

Det er massevis av innovative IKT-hoder i Gjøvik, men de aller fleste forlater byen og distriktet etter endte studier for attraktive jobber andre steder.

I Gjøvikregionens næringsutviklingsstrategi er det et satsingsområde å legge til rette for arbeidsplassvekst innen IKT. Da må det til arbeidsgivere som er attraktive for nyutdannete NTNU-studenter.

– IKT-studentene fra NTNU i Gjøvik er attraktive i arbeidsmarkedet. De fleste har jobb før de er ferdige med studiene, sier Ragnhild Skarpen, nyansatt rådgiver for IKT-innovasjon hos Total Innovation.

– Kom til oss

Total Innovation ble etablert på tuftene etter tidligere Gjøvik Kunnskapspark, og er et innovasjons- og kommersialiseringsselskap med base i Gjøvikregionen. Virksomheten er nært knyttet til industriklyngen NCE Raufoss, TotAl-gruppen, SINTEF Raufoss Manufacturing og NTNU i Gjøvik.

– Kom til oss og få hjelp til å etablere bedrift og bringe ideen din ut i markedet. Dette enten det gjelder cyber, velferdsteknologi, blockchain, automatisering eller spillteknologi og VR, sier Skarpen med adresse til IKT-gründere og – studenter, ikke bare i Gjøvik men hele Innlandet.

Til høsten starter et tre måneder langt næringsutviklingsprogram – Boost It – for IKT-studenter og -gründere i Mustad Næringspark i Gjøvik. Takket være næringsparken og andre sponsorer er tilbudet gratis for dem som vil delta. Påmeldingen åpner via en egen Boost It nettside som lanseres i begynnelsen av mai.

Investorer er med

– Her kan IKT-studenter og -gründere som sitter på gode ideer søke seg inn på et tre måneder langt akseleratorprogram med oppstart 13. august. Vi stiller med lokaler i Mustad Næringspark, kompetansebistand og utviklerhjelp. Målet er å få inn ti kvalifiserte deltakere. De beste vil også kunne få investorer med seg på laget ved bedriftsetablering og kommersialisering, sier Ragnhild Skarpen.

– Vi har en investorgruppe med oss, men ønsker også lokale investorer velkommen med på laget. Dersom næringslivet i Gjøvik mener noe med det de sier om innovasjon og utvikling, så bør de komme på banen nå som det settes trykk på å skape nye IKT-bedrifter i regionen, sier hun.

IT-topper

Skarpen tyr til sitt eget nettverk får å trekke høykompetente mentorer og foredragsholdere til Boost It-programmet i Gjøvik. Hun har 30 år bak seg i IT-bransjen i Oslo, sist som avdelingsleder hos amerikansk eide Hewlett Packard Norge AS på Fornebu.

– Toppfolk innen IT-bransjen stiller opp som mentorer og forelesere for deltakerne. Vi tilbyr rådgivning, tilgang til viktige nettverk, hjelp til kommersialisering, bedriftsetablering, eksponering og opptak i inkubatoren hos Total Innovation. Her er fra før 15-20 virksomheter inne. Opptakskriterier vil være produktbeskrivelse, formål, behov og markedsanalyse. Det hjelper ikke hvor bra en idé eller et produkt er om ingen har behov for det, eller det kan generere økte inntekter eller sparte utgifter hos dem som skal kjøpe det, sier Ragnhild Skarpen hos Total Innovation.

Artikkelen er hentet fra Oppland Arbeiderblad.