Imponert over holdningen

Innovasjon Norges topp-leder, Anita Krohn Traaseth, lot seg imponere over hva lederkollega og navnesøster Anita Hager har fått til i landlige omgivelser på Sagvoll i Vestre Toten.
Publisert: | Sist endret:

Saken er hentet fra Oppland Arbeiderblad 23.mai 2018

De kjenner hverandre litt fra før, men det er første gang Krohn Traaseth, med røtter i Snertingdal, er på besøk i Anitas Intek Engineering på Sagvoll i Vestre Toten. Det ble et varmt møte mellom to kvinner, to navnesøstre eller to toppledere.

Anledningen var å presentere Intek Engineerings storkontrakt til Siemens maritime batterifabrikk i Trondheim, en kontrakt som nå er i leveringsfasen. Elementene til den automatiserte produksjonslinja er på vei fra Sagvoll til Trondheim.

Vil ut i verden

– Vi fikk et oppslag i Finansavisen. Og under intervjuet hadde jeg én ting i hodet – og det var ut og fram. Dermed ble saken vinklet på at vi ser på oppkjøp internasjonalt, sier Anita Hager og høster latter fra de andre rundt bordet.

Ordene vekst og internasjonalt er på ingen måte tatt ut av løse lufta. Hager er klar på at bedriften nå må våge å vokse, både i antall personer og i markedsområde.

– Vi må tørre å ansette flere folk og vi må tørre å gå utenfor Norge, sier hun som også har en stor aksjepost i bedriften.

Den historisk store kontrakten med Siemens kan bli viktig som døråpner overfor internasjonale selskaper.

– Vi vant kontrakten foran flere norske og utenlandske konkurrenter. Trolig først og fremst på grunn av vår løsning, sier Hager.

Stor kontrakt

Intek skal levere så å si alt produksjonsutstyr til den helautomatiserte fabrikken i Trondheim. Fabrikken er en storsatsing fra Siemens' side på maritime batteripakker. Fabrikken åpnes om kort tid.

Leveransen fra Intek omfatter minst 20 roboter, derav sju-åtte AIV-er (autonomous intelligent vehicles). AIV-ene er som selvgående og automatiserte trucker, som skal frakte batteridelene mellom de ulike cellene og arbeidsstasjonene.

– Dette er den største ordren i vår historie, uttalte daglig leder Anita Hager til OA i vinter.

Imponert

– Det som imponerer meg mest er holdningen de har her. Her kan de få til alt. Her kan de lage og utvikle komplekse produksjonsprosesser som ingen ville tro foregår inne i disse bygningene, sier Anita Krohn Traaseth idet vi er på vei inn i selve produksjonshallen til Intek.

– Her er det mye kunnskap, legger hun til.

Hager forteller at de nå er 35 ingeniører på Intek. Intek utvikler programvaren i robotene.

– Det foregår forskning og utvikling hver eneste dag ved Intek. Vi tar høy risiko, og noen ganger går det litt skeis økonomisk. Men det er ofte i disse prosjektene vi finner gullet som vi kan ta med oss i neste prosjekt, sier Hager.

Innovasjon Norge-direktøren synes Hager har vært en god ambassadør for bedriften og industrien i Innlandet i mange år.

– Vi har lagt merke til henne og Intek, sier Krohn Traaseth.

Hager på sin side sier til OA at hun ble kjent med Anita under Mjøskonferansen i 2014, da var Krohn Traaseth på vei fra toppsjef i Hewlett-Packard Norge til lederjobben i Innovasjon Norge.

– Jeg ble fascinert av hva Anita hadde gjort i HP. Hun har vært mitt forbilde, sier Hager.

Selv har Hager vært daglig leder i Intek Engineering i ti år. Hun fikk stillingen som 28-åring.

– Min far sa en gang at jeg skulle ta på meg dress, så ville jeg bli respektert. Men det handler ikke om den svarte dressen, men hvem du er innvendig, sier Hager.

– Hva er dine lederegen- skaper?

– Mine beste lederegenskaper er vel at jeg tør å være litt annerledes. By på meg sjøl og bruke min intuisjon. Og ikke minst å se sammenhengene, svarer Hager.

Gjærbakst og menn

Som første kvinnelige nordiske toppleder i det amerikanske HP-konsernet våget Krohn Traaseth å utvikle sin egen lederstil, der hun til og med har gått rundt til andre ledere med gjærbakst og kaffe for å fritte dem ut om hva de assosierer med HP.

– Er dette bare soft kvinneledelse med boller og smil? Nei, det handler om å levere beinharde resultater i en krevende omstilling, sa Traaseth under Mjøskonferansen for fire år siden.

Det har blåst rundt leggene til Krohn Traaseth som sjef for Innovasjon Norge. Også her har hun ledet en stor omstilling. Ifølge Aftenpostens kommentator Joacim Lund, har omorganiseringen og digitaliseringen gitt en sterk forbedring i kostnadseffektivitet. Regnskapet for 2016 viser at Innovasjon Norge leverer 18 prosent mer enn i 2013.