Robot-geeker bygger batterilinje

De har slått seg opp på leveranser til norsk industri. Nå vil Intek ut til utenlandske kunder.
Publisert: | Sist endret:

Saken er hentet fra Finansavisen 15.5.2018

Ikke mange norske bedrifter betegner seg som «robot geeks». Intek Engineering gjør det.
– Det er fire–fem år siden jeg hørte begrepet Industri 4.0 første gang. Da sa jeg: Dette har jo vi holdt på med i hvert fall siden 2007–08, sier prosjektsjef Per Harald Sivesind i Intek Engineering.

Skal man tro Wikipedia betegner Industri 4.0 bruken av kunstig intelligens og cloud computing i fremstillingen av fysiske produkter. De seneste årene er det blitt et trendy begrep for å beskrive en bedrift som innovativ.
Hos Intek i skogs- og industribygda Raufoss er det automatisering, robotisering og andre byggesteiner i den neste generasjonen industri som er levebrødet.

Jobber med batterikontrakt
Sivesind og key account manager Eirik Juritzen viser rundt i produksjonslokalet. I disse dager ferdigstilles en produksjonslinje for batterier for Siemens. Senere i år skal Siemens åpne en helautomatisert batterifabrikk i Trondheim. Fabrikklinjen for maritime batterier ferdigstilles her før den flyttes til trøndermetropolen.

Teknisk Ukeblad beskrev før jul ordren fra Siemens som en stor fjær i hatten. Siemens uttalte i fjor at de bruker 100 millioner kroner på det nye batterisenteret, og for Intek er kontrakten på rundt 20 roboter verdt flere titalls millioner kroner.
– Dette er den største ordren i vår historie, uttalte daglig leder Anita Hager i Intek til Teknisk Ukeblad i desember 2017.

Hun påpeker at robotene ikke skal erstatte norske arbeidsplasser.
– Vi er med på å gjøre Siemens konkurransedyktig. Robotisering og automatisering gjør at man kan beholde arbeidsplasser i landet, ta tilbake produksjon her i Norge og skape helt nye arbeidsplasser, sa Hager til TU.no.

Marine Harvest som kunde

Blant Inteks kunder finner vi Nammo, OS ID, Raufoss Technology, Hunton, Benteler, Hexagon Ragasco, Marine Harvest, Nortura, Siemens, Bama og Rolls Royce.

– Hexagon Ragascos høyautomatiserte produksjonsanlegg for gasstanker i komposittmateriale har vi vært med på å utvikle og levere. Vi jobber med mange forskjellige kunder. Den ene dagen leverer vi prosjekter til mange millioner, mens den andre bistår vi med enklere utredningsarbeid. I tillegg opererer vi i mange bransjer, den ene dagen er det fiskehåndtering og neste dag er det bildelproduksjon, sier Sivesind.

Intek Engineering startet som en familiebedrift i 1980, og leverte i starten engineering og automatiserte løsninger til bedriftene i Raufoss Industripark.

– Første robotleveranse var i 1984. Siden da har bedriften tatt en posisjon som underleverandør til øvrige, norske industrikunder, påpeker Hager.

Sterkest er konkurransen som kommer fra utenlandske bedrifter.

– Er dere liv laga som en liten bedrift med rundt 30 ansatte?

– I norsk målestokk er vi jo faktisk en nokså stor bedrift. Det er helt klart at Norge trenger vår kompetanse. Det feltet vi jobber med, er fremtiden for norsk industri, sier Sivesind.

Vekstplaner

I fjor sank omsetningen med 2,4 prosent.
– Det er litt tilfeldig at omsetningen ble litt lavere, og det skyldes tidspunktet for fakturering. Det ble en god januarmåned i år i stedet. Så sånn sett hadde vi vekst, påpeker Hager.

Siden 2013 har omsetningen økt med nesten 50 prosent, men toppåret i 2008 er fortsatt ikke passert.

– Strategien nå er å bli større. Vi ønsker både å bli flere ansatte, og å gjøre fusjoner og oppkjøp slik at vi kan gå internasjonalt. Leveransene til batterifabrikken til Siemens har satt oss på kartet hos potensielle kunder, og det viser at vi kan ta på oss større prosjekter både nasjonalt og internasjonalt, sier Anita Hager.

Havbruk er ett marked hun ser vekstpotensial i.

– Vi jobber i tett samarbeid med Innovasjon Norge, og vi har sett på noen markeder som vi nordmenn allerede er godt kjent med. Jeg tror vi skal klare å vinne terreng innenfor bearbeiding av sjømat og produksjon av bildeler, både i Europa og Sør-Amerika, legger hun til.

– Jobber dere med å hente kapital nå?
– Ikke for øyeblikket, men kapitalbehovet vil avhenge av hvor fort vi ønsker å vokse. Inntil videre ligger eiersitsen fast, men vi er interessert i aktive eiere som ser potensialet vårt, sier hun.

Intek Engineering
Eiere: Bjørn Olav Bakke (40,1 %), Anita Hager (34,1 %), egne aksjer (8,5 %), Bjørn Morten Orderløkken (3,1 %), andre (14,2 %). Intek Engineering