Cobot inn i Raufoss-skolen

Raufoss videregående har fått to nye colloborative roboter.
Publisert: | Sist endret:

Hør også om saken på P1 Ettermiddag i Hedmark og Oppland.

– Vi er svært glade for å ha fått disse robotene inn i skolen. For oss er det en stor framgang og vi ligger sannsynligvis foran industrien for en gangs skyld, sier Automasjonslærer Einar Hovden ved Raufoss videregående.

Dette er roboter som kan arbeide sammen med mennesker uten å stå i bur av sikkerhetsmessige hensyn. Collaborative eller såkalt samarbeidende roboter. Det gjør at de ikke kan jobbe riktig så fort som industrielle roboter som står i bur.

Coboter er da også svært gunstige i skolen, da de kan flyttes rundt i klasserom og brukes flere steder, også på besøk i ungdomsskolen. Investeringen av robotene har kostet 600 tusen kroner og skolen har to industrielle roboter fra før.

– Vi fikk robotene i hus for bare to uker siden og elevene har vært med helt fra utpakking på dag en. De tar det grådig fort og allerede etter en og en halv time er elever i stand til å programmere å sette robotene i drift, sier Hovden.

Bare fantasien setter grenser for bruksområdene til robotene. Det er også kamera montert på dem så de kan plukke ting etter utseendet. For eksempel å plukke opp egg. Også egg i forskjellig størrelse.

– Idag har vi hatt leverandør for robotene innom for å kurse lærere i bruken med kamerasystem på tuppen av armen og nye gripeklyper. Det har også vært deltakere fra Fagskolen på Gjøvik og opplæringskontoret på Raufoss hos oss i dag, sier Hovden.