Går globalt med håndprotese

Hy5 vil inn i Afrika og Asia med sine hydrauliske håndproteser. For å komme dit tar de veien om Norge og USA.
Publisert: | Sist endret:

Finansavisen 2. januar 2019 (journalist Anders Horntvedt, foto Eivind Yggeseth):

- Vi har laget verdens første hydraulisk styrte håndprotese. Om fem år er planen at vi skal være på god vei til å bli et norskbasert, internasjonalt medtech-selskap med eksport til hele verden, sier Christian Fredrik Stray (40), gründer og daglig leder i Hy5.
I januar 2016 kom beskjeden om at bedriften hans ville få 10 millioner fra det europeiske forskningsprogrammet Eurostars, som er et samarbeidsprosjekt mellom EU og forskningsnettverket Eureka, der 42 land deltar.

Kan gripe gjenstander
Siden selskapet fikk EU-støtten har de ansatt oppunder 15 personer, hentet rundt 25 millioner i friske penger fra investorer og gjort sine første salg til ortopediklinikker og rehabiliteringssykehus.
Fingre og ledd i Hy5-protesene styres av brukeren ved hjelp av såkalte myo-elektriske sensorer. Det innebærer at pasienten kan bruke protesen til å gripe gjenstander selv om den medfødte, biologiske armen borte.
Den egenskapen er det flere store produsenter som leverer. Hy5s idé er å plassere seg i et mellomsjikt på det globale protesemarkedet.
- Hy5 ønsker å fylle gapet mellom høykost premiumprodukter og rimelige lavfunksjonsalternativer. Ambisjonen er å gi mer funksjonalitet til mange flere mennesker, sier han.

- Store behov i Afrika og Asia
- Jeg har lyst til ikke bare å bringe proteser ut til europeere og amerikanere. Vi ønsker å komme inn i utviklingsland. Der er det store behov for denne typen teknologi, sier Stray.
- I Afrika og Asia er det offentlige helsevesenet i liten grad utbygget. For millioner av mennesker er alternativet til vår protese å ha en helt enkel en eller ingen i det hele tatt, legger han til.
Produktet er laget av den nederlandske ingeniøren Jos Poirters (52). Poirters startet med å bygge hender til roboter i fornøyelsesparken De Efteling i Nederland, men siden er produktet videreutviklet til menneskelig bruk.
Poirters er én av fire gründere i selskapet. Selskapet ble stiftet i 2015, og etter bare ett år var altså EU-støtten på plass.
I dag driver selskapet salg og markedsføring fra Skøyen i Oslo, mens utvikling, 3D-printing i titan og øvrig produksjon foregår inne i industriparken på Raufoss. Der har selskapet samarbeid med SINTEF Manufacturing og Tronrud Engineering.
I 2017 ble selskapet verdsatt til 60 millioner kroner etter en emisjon der venturekapitalfondene Investinor og Skagerak Maturo kom inn. Da hentet selskapet snaut 20 millioner kroner. Finansieringen dekker driftsutgiftene til over sommeren.
- Vi tenker å ta en emisjonsrunde til i løpet av neste år, men størrelsen og tidspunktet avhenger av hvilke ambisjoner vi legger for vekst og skalering, sier Stray.

EQT-backet markedsleder
Lignende produkter fra store og pengesterke konkurrenter er én av flere risikofaktorer bedriften må forholde seg til. I 2017 kjøpte det private equity-selskapet EQT 20 prosent av aksjene i tyske Ottobock til en verdsetting på 3,15 milliarder euro. Ottobock er global markedsleder på proteser og ortopediprodukter.
- Vi er ikke naive, og derfor må vi hele tiden jobbe med å håndtere risiko. Men jeg mener teknologien vår er så god at det er god grunn til å signalisere de globale ambisjonene våre. Håpet på lang sikt er at dette kan bli et nytt ben å stå på for norsk næringsliv, sier Stray.
- Hvor konkret er planen om å eksportere til fattige land?
- Planene er der, og vi er inne i en spennende tid. Men vi begynner i Norge, og neste år satser vi på gode avtaler i USA. Vi har god dialog med landets føderale veteranforvaltning, sier Stray.
- Når skal dere tjene penger?
- Håpet er neste år, men det kommer an på hvordan det går i USA, svarer han. 
Prognose for 2018-regnskapet ønsker han ikke å gi.