Total Defence Group er nye på den lokale industrihimmelen: Skal selge alt annet enn «kuler og krutt»

Total Defence Group AS er et nytt industriselskap i Innlandet. Det er etablert for å vinne kontrakter i forsvarsmarkedet.
Publisert: | Sist endret:

Sak fra Oppland Arbeiderblad (journalist John Berget):

Selskapet er etablert med Rune Vamråk som styreleder og Mette Sissel Foss Dalseg som daglig leder.

Total Defence Group er i disse dager i ferd med å gjennomføre en aksjeemisjon. Vamråk og Dalseg kan opplyse at 21 bedrifter i Innlandet har tegnet seg for aksjer og blir dermed med på eiersiden. I tillegg er det skrevet viktige samarbeidsavtaler med NTNU Gjøvik, Center for Cyber and Information Security (CCIS) i Gjøvik og Sintef Manufacturing på Raufoss.

Forsvaret

Total Gruppen og Total Innovation etablerte selskapet tidlig høsten 2018 etter et treårig og utviklings- og nettverksprosjekt der leveranser til forsvaret ble vurdert.

Markedspotensialet blir sett på som så stort at innovasjonsmiljøet mente tiden var inne for å etablere et felles salgs- og markedsføringsselskap.

– Total Gruppen og Total Innovation har invitert spennende bedrifter til aksjeemisjon med frist til 1. februar, sier Dalseg.

19 bedrifter har meldt seg på i emisjonen.

Panservogner

Styreleder Vamråk er konsernsjef i Gudbrandsdal Energi og tidligere administrerende direktør i Gudbrandsdal Uldvarefabrik AS.

Vamråk har ikke minst mange års bakgrunn fra CHSnor AS. Han har i alle år vært styreleder i dette selskapet på Moelv som for få år siden leverte oppgradering på 101 stormpanservogner til det norske forsvaret. CHSnor driver i lokalene etter Moelv Hägglunds og Alvis Hägglunds på Moelv.

Innlandssamarbeid

Vamråk sier dette om bakgrunnen for etablering av det nye salgs- og markedsselskapet Total Defence Group.

– Innlandet og spesielt aksen Elverum-Raufoss er tunge på teknologi, har masse kompetanse og det finnes mange dyktige bedrifter langs aksen. Men de har lyktes lite med å selge seg inn mot Forsvaret hvis en ser bort fra Nammo.

– Vi i CHSNor har hatt forsvaret som kunde i en årrekke, og vi er godt kjent med Forsvarets rutiner og regelverk. Men vi blir for spesialisert, og vi har godt av å trekke veksler på det miljøet som finnes på Raufoss og nedover på Hedmarken, sier Vamråk.

Alt annet enn kuler og krutt

Forsvarsmarkedet er et marked med stor kjøpekraft. Det finnes langsiktige kontrakter i alle Forsvarets kategorier. Vi snakker om nyanskaffelser, vedlikeholdskontrakter for materiell og drift og logistikk og reservedeler til Forsvaret i hele landet, opplyser Vamråk og Dalseg som legger til at Nammo har støttet arbeidet gjennom hele prosessen og er en viktig partner.

Total Defence Group skal på vegne av medlemsbedriftene jobbe aktivt mot det miljøet som har ansvar for anskaffelser i Forsvaret.

– Hvis en av våre eierbedrifter får en kontrakt med Forsvaret gjennom denne nettverksbedriften, så skal nettverksbedriften ha en provisjon. Disse provisjonene blir selskapets inntekter, sier Vamråk.

Sillongen-konferansen

Total Defence Group presenteres på årets industrikonferanse på Sillongen. Hit kommer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han skal snakke om framtidsrettet industri.

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef, direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 har hver for seg tema som rammebetingelser, trender og drivere i norsk industri og betydning av Brexit og handelskonflikter.

Under andre halvdel av konferansen står flere lokale næringslivstopper foran mikrofonen på Toten Hotel. Tema for årets konferanse er «Samarbeid for vekst».