Hy5 har landet USA-kontrakt.

- Dette er et stort gjennombrudd for oss, sier Christian Fredrik Stray, gründer og daglig leder i Hy5.
Publisert: | Sist endret:

Sak fra Finansavisen 05.03.19 (journalist Anders Horntvedt):

Hy5 på Skøyen i Oslo har laget verdens første hydraulisk styrte håndprotese.
Fingre og ledd i Hy5-protesene styres av brukeren ved hjelp av såkalte myoelektriske sensorer, og det innebærer at pasienten kan bruke protesen til å gripe gjenstander selv om den medfødte, biologiske armen er borte.
For uinnvidde ser den kunstige armen dermed ut som en robotarm.
Nå har Hy5 inngått en distribusjonsavtale med College Park Industries, som bedriften kaller en betydelig, respektert og profesjonell aktør i markedet.
- Dette er vårt kommersielle gjennombrudd. Nå kommer produktet vårt ut i hele USA, som er verdens største marked for proteser, fastslår Christian Fredrik Stray, gründer og daglig leder i Hy5.
Nøyaktig hva avtalen vil bety økonomisk er for tidlig å si. Stray opplyser imidlertid at College Park Industries har forpliktet seg til å kjøpe et stort antall proteser, noe som gjør avtalen til en "betydelig millionkontrakt".

- Stort gjennombrudd
Stray håper og ser for seg at amerikanske krigsveteraner vil være blant dem som får norske, hydrauliske håndproteser.
Ifølge Stray har den amerikanske Kongressen vedtatt at det skal satses på nettopp dette.
Budsjettet for krigsveteraner er på 200 milliarder dollar.
- Dette innebærer at Hy5 kan komme i posisjon i det amerikanske markedet for krigsveteraner. Vi har hatt flere møter med amerikanske krigsveteranklinikker og militære sykehus, og klart å formidle de unike egenskapene ved vår protese.
Denne distribusjonsavtalen legger til rette for at vi kan satse skikkelig på området for skadede soldater fremover, sier Stray.
- Dette er et stort gjennombrudd for oss og er et resultat av en global strategi vi har holdt fast på hele veien. Vår langsiktige visjon er å kunne tilby proteser i alle verdenshjørner, og dette er et viktig steg i riktig retning, legger han til.

Skal lages på Raufoss
Hy5s idé er å plassere seg i et prismessig mellomsjikt på det globale protesemarkedet.
I dag driver selskapet salg og markedsføring fra Skøyen i Oslo, mens utvikling, 3D-printing i titan og øvrig produksjon skjer på Raufoss. Der har selskapet samarbeid med SINTEF Manufacturing og Tronrud Engineering.
Også protesene som skal til USA vil bli laget på Raufoss.
- Hvor mange kan dere klare å produsere?
- Pr. i dag produserer vi et mindre antall i måneden, men produksjonen er klar til å bli skalert opp ved behov, svarer Stray.