- Vi gir strøm og lys til cirka ti millioner mennesker

Marius Andresen har utviklet solcellelampen som gir lys til "hele" Afrika. Denne uka mottok han innovasjonspris og nå får han Skattum med på laget.
Publisert: | Sist endret:

Internasjonale bistandsorganisasjoner har kjøpt inn flere millioner norske solcellelamper fra Bright Products og K8 Industridesign. Nylig mottok gründerbedriften Innovasjonskraftprisen 2019.

Solcellelampen er utviklet i Marius Andresens (47) designfirma K8 Industridesign. Lampen er satt i produksjon av selskapet Bright Products som totningen startet sammen med andre i kjølvannet av utviklingen av lampen. Andresen er daglig leder i K8 og stor medeier og styremedlem i Bright. Begge selskapene holder til i Oslo.

– Det var strålende å få den prisen. Det var hyggelig for både Bright og K8 å få den type anerkjennelse sammen. Spesielt siden vi nå har holdt på en stund. Vi startet i 2009 og opprettet selskapet i 2011. Det har gått med noen 1000 timer siden den gang. Det å få en pris nå er ekstra stas og motiverende for videre arbeid, sier Marius Andresen til OA.

Lampe og mobiltelefon-lader

Bright Products mottok prisen for lampen og mobiltelefon-laderen Bright Move, som ble lansert våren 2018. I jurykjennelsen roses vinneren for å ha tenkt helhetlig på alt fra transport og logistikk til nedbetalingsordninger for folk i fattige deler av verden.

«Bright Products og K8 Industridesign har etablert et unikt samarbeid som har resultert i flere vellykkede produkter og tjenester. Bright Move er et svært veldesignet produkt, både når det gjelder objektet i seg selv og den bakenforliggende prosessen», mener juryen.

– Bright Move er et kompaktprodukt vi laget etter ønske fra FN om å kunne levere flere produkter per container. Det har mye fin funksjonalitet i seg og gjør at en kan levere tre ganger så mange produkter. Vi har tatt vare på alt det smarte, samt laget et komprimert og rimelig produkt. Det ble hektisk for vi fikk bare tre måneder på oss fra vi fikk bestillingen til ferdig testet produkt. Det ble et skikkelig hardkjør, men sammen klarte vi å løse kravet, forteller Andresen.


Langtidskontrakt med FN

FN var tydeligvis fornøyd, for de to firmaene skal fortsette å levere produkter de kommende årene. Kontrakten med FN ble i november forlenget med to år, som igjen kan utvides år for år utover den perioden.

– Det er moro at vi nå fikk forlenget kontrakten med FN for tre produkter. Det betyr mye for en bedrift som K8 Industridesign som fortsatt betegner oss som et oppstartsselskap.


– Gjør en forskjell

Totningen legger ikke skjul på at det er spesielt å utvikle et produkt som betyr mye for folk med en ellers tøff hverdag.

– Det er veldig motiverende at vi med sikkerhet gjør en forskjell. Representanter fra Bright har vært nede flyktningleiren og sett effekten dette produktet gir. Det skaper trygghet og sikkerhet etter at sola har gått ned. Hverdagslivet blir bedre for flyktningene. Vi gir strøm og lys til cirka ti millioner mennesker og pleier å spøke med at Bright er større enn Hafslund, forteller Andresen.

Bright Move er en kompakt solcellelampe og mobillader. Den kan brukes som bærbar lampe, taklampe, veggfestet lampe og leselampe. Hittil har Bright Products solgt i underkant av 70.000 Move-lamper, primært i FN-systemet.

– Etter hvert har vi planer om å selge mer kommersielt over hele det afrikanske kontinentet, og mye av jobben framover vil være rettet mot Bright-produktene. Det er fortsatt over en milliard mennesker uten tilgang til strøm og vi har en stor jobb foran oss. Målgruppen er den unge voksende generasjonen i Afrika som står uten arbeid. Det er et kontinent med 30–40 prosent arbeidsledighet. Jeg skulle ønske at også norske myndigheter interesserte seg for dette og følger etter Frankrike, fortsetter Andresen.


Skattum med på laget

Smartproduktene som Andresen har vært med på å utvikle har allerede gjort en enorm forskjell.

– Vi ser fram til å være med på å elektrifisere Afrika, det er hovedessensen og motivasjonen i det vi holder på med. Alt det vi holder på med i hverdagen drives av strøm – med mobilen. Mobilen er det viktigste verktøyet og nå er det snart en milliard mobiltelefoner i Afrika. Det går bare en veg og mobilen har revolusjonert hele kontinentet.

Nå får også Andresen med seg lokal hjelp og økonomiske muskler.

– Vi har fått med oss Ted Skattum via Skattum Invest på eiersiden. Det er veldig moro og ikke minst viktig for Bright. Det er helt nødvendig med støtte fra hyggelige, visjonære og solide investorer på laget for jobben som skal gjøres framover, forklarer Andresen.

Sak fra Oppland Arbeiderblad (journalist Henrik Hornnæss, foto: Cathrine Weslie Eidal).