Fant drømmejobber ved Østlandske Lettmetall

Etter at Tepas kjøpte Østlandske Lettmetall er staben økt fra 22 til 32 medarbeidere. To av dem som fant drømmejobbene i bedriften er CNC-operatør Christoffer Hovden og daglig leder Rune Midthun.
Publisert: | Sist endret:

Sak fra Østlendingen. Journalist Randi Undseth.

Christoffer gikk industriteknikk på Elvis, og tok fagbrevet som CNC-operatør etter endt lærlingtid hos Forsvaret i Horten. Nå programmerer og styrer han bedriftens mest avanserte maskin som dreier og freser metalldeler.

– Dette er den eneste bedriften i Elverum som har slik maskin. Den nærmeste er Kongsvinger, så jeg trakk vinnerloddet når jeg fikk denne jobben, for jeg vil helst bo i Elverum, sier Christoffer.

– Christoffer har fått god opplæring og støtte undervegs, og får mer og mer ansvar. Så langt har det gått bra hver gang. Han kommer til å bli en veldig bra operatør, sier Tepas-sjef Kjetil Svingen som har fungert som daglig leder siden Tepas overtok Østlandske Lettmetall 26. november.

Ideell leder

Rune Midthun, elverumsing fra Vestlandet og tidligere direktør på Sperre lytter smilende. Han overtok som daglig leder 2. mai, da Kjetil Svingen gikk over til å bli styreleder. Han har bred erfaring fra støperibransjen etter åtte år som direktør ved Sperre, og har drevet i samme bransje som Tepas de siste sju årene som leder for Topro på Gjøvik, Europas største produsent av rullatorer.

– Topro startet som en arbeidsmarkedsbedrift som Tepas, eid av kommuner. Jobben de siste årene har vært omstilling for å få inn nye eiere Det var nødvendig for å kunne utvikle bedriften videre, sier Midthun.

Etter hvert ble arbeidsvegen til Gjøvik lengre og lengre, Midthun vurderte å pensjonere seg eller finne seg en lærerjobb. Han kjente Kjetil Svingen fra før, og etter hvert åpnet muligheten seg for å bli daglig leder ved Østlandske Lettmetall.

– For oss er Rune den ideelle leder med erfaring både fra støperibransjen og arbeidsmarkedsbedrifter, sier Svingen.

– Dette blir veldig moro, sier Midthun.

– Fantastiske lokaler

Midthun og Svingen viser rundt i fabrikklokalene som sto ferdig i 2008.

– Lokalene er fantastiske, dette er det reneste støperiet jeg har vært i noen gang, og jeg har sett en del, sier Midthun.

De forteller om bedriftens to bein: Støping av aluminium i sandformer og metallformer, og maskinering som freser inn detaljene på de støpte komponentene. Det øker verdiskapningen. Mye av produksjonen går til off shore.

De forteller også om stor interesse for utlyste jobber.

– Den første jobben hadde 105 søkere, den andre 90. Vi har kunnet plukke på øverste hylle.

– Det forteller at det er attraktivt å jobbe ved Østlandske Lettmetall, men også at det er mangel på industriarbeidsplasser i Elverum, sier Midthun.

En av de nyansatte er Ronny Myrvang som begynte 11. mars. Han jobbet tidligere hos Brødrene Østbye.

– Jeg trives veldig godt. Du blir aldri for gammel til å lære noen nytt, sier Myrvang.

Han heller flytende metall opp i støpeformer sammen med Fredrik Oppegård fra Heradsbygd. Fredrik har jobbet her i tre år, og skal ta fagbrev som produksjonstekniker i vår.

– Her har jeg tenkt å bli, sier han.

Fyrtårn i Elverum

Men hva er det så som gjør at en opprinnelig arbeidsmarkedsbedrift, eid av Trysil og Engerdal kommuner og Hedmark fylkeskommune, kjøper seg en industribedrift i Elverum?

– Vi ønsket å styrke den industrielle satsingen, og vi ønsket oss et fyrtårn i Elverum, sier Svingen.

Fra før driver Tepas et serviceverksted og en jobbfruktavdeling hvor formålet er utprøving og kvalifisering på Vestad. I Storgata ligger Elverum-avdelingen av Tepas Kompetanse som i har fokus på Mestring, Karriereveiledning, Basiskompetanse, Kursvirksomhet, Arbeidspraksis og Tilbake i Arbeid.

– Nå blir alt samlet her- Lavterskelavdelingen på Vestad flyttet hit 1. april. Tepas Kompetanse kommer i midten av juni. Så skal vi drive Østlandske Lettmetall på vanlig kommersiell basis, og de to arbeidsmarkedsavdelingene under samme tak, sier Svingen.

– Stort potensial

Østlandske Lettmetall har stort potensial, større enn jeg trodde da jeg kom. Det skal bli moro å utvikle bedriften videre. Det er bare å brette opp ermene og jobbe systematisk så vi får den aller beste arbeidsflyten. Vi kan ikke konkurrere med utenlandske støperier, men vi kan jobbe smart, sier Midthun.

– Vi skal drive kommersielt og ha resultater å vise til, men vi har heldigvis en eier som ikke krever urealistiske resultater, sier Midthun.

– Vi er en langsiktig eier som har budsjettert med røde tall både i 2019 og i 2020. Foreløpig har vi konsentrert oss om å øke topplinja. Vi har god ordretilgang for et par- tre måneder framover, sier Kjetil Svingen.

– Gir meg snart nå

Nede i gangen sitter tidligere eier Helge Holen og følger utviklingen av bedriften han har eid og drevet i 38 år. Han og kona Berit har sagt at de skal være med i overgangen, men nå er det snart slutt.

– Jeg blir 67 år i april, da blir jeg pensjonist, da skal jeg bruke tida på andre ting som å fiske, sier Holen.

Han gleder seg over framgangen de siste månedene.

– Markedet svinger, og nå er det heldigvis på tur opp igjen. Det er bra for de ansatte og bra for de nye eierne. Det var flere som var interessert i å kjøpe, men vi valgte Tepas, en langsiktig eier som kan drive Østlandske Lettmetall videre, sier Helge Holen.